Een merkbaar verschil.

Winterbanden: ook in Nederland van levensbelang

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht tijdens winterse omstandigheden. In een aantal landen in Europa is dit anders. Zo zijn winterbanden met winters weer onder andere verplicht in Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Tsjechië. Toch is het verstandig om ook in Nederland tijdens de winter op winterbanden te rijden. Waarom? Dat lees je in deze blog.

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn autobanden met een speciale zachtere rubbersamenstelling en een ander profiel. Het profiel is dieper dan van zomerbanden. Voor je eigen veiligheid dienen ze altijd een minimale profieldiepte van 4 mm te hebben.

Het profiel en de zachte flexibele samenstelling van het rubber zijn belangrijk voor grip op de weg bij koudere temperaturen. De inkepingen bij winterbanden zijn zowel dwars, verticaal, als zigzag geplaatst. Op deze manier wordt er extra grip gecreëerd, omdat er meer aangrijpingspunten op het wegdek ontstaan. Daarnaast zorgt het profiel ervoor dat platgereden sneeuw wordt afgevoerd naar de buitenkant.

Met winterbanden sta je met winters weer tot drie keer sneller stil dan met zomerbanden. Het profiel van winterbanden biedt dus veel voordeel bij sneeuw, gladheid en natte omstandigheden.

Kun je met winterbanden rijden tijdens de zomer?

Winterbanden zijn bij warmere temperaturen minder veilig dan zomerbanden. Ze zorgen dan juist voor een langere remweg. De bovengenoemde voordelen gelden dus alleen bij koudere temperaturen. Bij hogere temperaturen wordt het rubber van een winterband te zacht, waardoor de band minder grip krijgt en sneller slijt. Het is daarom belangrijk om tijdig de winterbanden om te wisselen met zomerbanden.

Hoe kun je winterbanden herkennen?

Winterbanden kun je herkennen aan het profiel. Daarnaast staat bij een winterband de codering M+S en een ‘’sneeuwvlok-symbool”. Zonder sneeuwvlok-symbool kan het ook een zomerband zijn. Let hier dus goed op.

Zorg altijd voor de juiste bandenspanning

Zowel in de zomer als winter geldt: zorg altijd voor de juiste bandenspanning. Met de juiste bandenspanning rijd je veiliger en zuiniger en beperk je slijtage.

Wij adviseren om elke maand de bandenspanning te controleren. Dit kun je het beste doen als de banden nog koud zijn, dus vóór de rit, of als je pas een paar kilometer gereden hebt. Als je al een lange rit gemaakt hebt, wacht dan ongeveer 15 minuten tot de banden zijn afgekoeld.

Vragen over winterbanden?

Heb je nog vragen over winterbanden? Of wil je jouw auto voorbereiden op de koude wintermaanden door middel van een wintercheck? Neem dan contact op met Budgetservice.nl. Je kunt bij ons terecht voor al je vragen of werkzaamheden aan je auto.

Wil je meer weten?

Deel dit bericht