Een merkbaar verschil.

Wanneer moet ik mijn autobanden vervangen?

Als je een auto hebt, dan ben je er natuurlijk van op de hoogte dat de banden na verloop van tijd vervangen moeten worden. Hoe lang autobanden precies meegaan is lastig te zeggen, omdat dit afhankelijk is van je auto, je rijstijl en de kwaliteit van de banden.

Wel kun je de banden op bepaalde punten controleren en van daaruit constateren of vervanging nodig is. Welke punten dat zijn lees je in deze blog.

1. Profieldiepte

De profieldiepte van banden moet aan een minimale wettelijke eis voldoen. De wettelijke eis voor de profieldiepte verschilt tussen zomerbanden en winterbanden. Zo dienen winterbanden voor je eigen veiligheid altijd een minimale profieldiepte van 4 mm te hebben. Voor zomerbanden geldt een minimale profieldiepte van 1,6 mm.

De profieldiepte van je banden kun je zelf controleren. In de profielen zitten namelijk een paar kleine verhogingen, de zogeheten TWI-markeringen (Tread Wear Indicator). Bij winterbanden wordt dit ook wel de Winter Wear Indicator (WWI) genoemd. Als jouw banden versleten zijn tot de TWI of WWI, dan is het hoog tijd om je banden te vervangen.

2. Beschadigingen

Tijdens het rijden en parkeren kunnen banden beschadigd raken door scherpe voorwerpen of hoge stoepranden. Het is daarom verstandig om de banden regelmatig te controleren op scheuren, deuken of andere beschadigingen.

Als de zijkanten van de banden beschadigd zijn, dan loop je het risico op een klapband. Vandaar dat autobanden met duidelijk zichtbare beschadigingen aan de buitenkant zo snel mogelijk vervangen moeten worden. Bij twijfel kun je de banden het beste laten controleren door een monteur.

Een lekke band onderweg kun je eventueel zelf (tijdelijk) repareren. Door tijdelijke reparatie kun je naar de garage of dealer rijden. De band dient daarna wel direct vervangen te worden.

Lees ook: Een lekke band? Zo kun je het zelf onderweg oplossen! 

3. Ouderdom

Zelfs als je weinig rijdt, zullen autobanden uiteindelijk slijten door ouderdom. Het rubber droogt uit en er ontstaan scheuren. Als vuistregel moeten autobanden in ieder geval binnen 10 jaar vervangen worden, ook als de profieldiepte nog goed is en de buitenkant er nog netjes uitziet.

Om zo lang mogelijk van je autobanden te genieten, wordt aanbevolen om regelmatig de bandenspanning te controleren en zo nodig aan te passen.

Lees ook: De juiste bandenspanning bij je auto: hierom is het belangrijk.

4. Lekke band

Een lekke band overkomt bijna elke auto-eigenaar wel eens. Doorrijden met een langzaam leeglopende band is niet verstandig, omdat de kans groot is dat de band daarna niet meer gerepareerd kan worden.

Indien de schade niet te groot is en er nog voldoende lucht in de band zit, kun je de band zelf tijdelijk afdichten met reparatiemiddel en met gematigde snelheid naar een garage rijden. Het alternatief is de band verwisselen met een reservewiel.

Of de band uiteindelijk vervangen of gerepareerd moet worden, kun je het beste laten beoordelen door een monteur.

Banden vervangen via Budgetservice.nl

Budgetservice.nl is een vereniging van dealers. In hun eigen werkplaats voeren zij onderhoud uit aan jouw auto tegen een vaste, scherpe prijs, maar wél met de service en kwaliteit die je gewend bent van een dealer.

Op onze website vraag je offertes aan voor reparatie of onderhoud aan jouw auto. Dat werkt heel simpel. Je vult het kenteken van jouw auto in die gerepareerd of onderhouden moet worden, je kiest een plaats en je geeft aan welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Je ziet vervolgens een lijst met dealers in de buurt. Bij elke dealer staat duidelijk de prijs van de werkzaamheden vermeld. Jij kiest vervolgens naar welke dealer jij jouw auto wilt brengen. Handig en voordelig dus!

Offerte Grote onderhoudsinspectie.

Wil je meer weten?

Deel dit bericht