Een merkbaar verschil.

Wanneer moet je je auto laten keuren?

Als je een nieuwe auto hebt aangeschaft, vraag je je misschien af wanneer deze APK gekeurd moet worden. Het tijdig laten keuren van je auto is noodzakelijk, aangezien je zonder geldige APK niet aan het verkeer mag deelnemen. In deze blog lees je wanneer jouw auto naar de APK moet.

APK afhankelijk van het soort voertuig

De datum van de APK is afhankelijk van de brandstofsoort waarop de auto rijdt, de eerste toelating en het gewicht. Meer informatie vind je op de website van het RDW.

Benzineauto en elektrische auto

  • Een nieuwe benzineauto of elektrische auto dient na 4 jaar (nadat deze voor het eerst de weg op is toegelaten) voor het eerst APK gekeurd te worden.
  • Na de eerste APK zijn de volgende twee keuringen om het jaar.
  • Na de derde APK (als de auto 8 jaar en ouder is) dient de auto elk jaar gekeurd te worden.

Stel: je hebt een nieuwe benzine- of elektrische auto aangeschaft die per 1 februari 2019 op de openbare weg wordt toegelaten. Dan zal de auto uiterlijk op 31 januari 2023 voor het eerst APK gekeurd moeten worden. Daarna uiterlijk op 31 januari 2025 en op 31 januari 2027. Vervolgens vindt er elk jaar een keuring plaats.

Diesel- en gasauto’s

Diesel en gasauto’s moeten een jaar eerder gekeurd worden na aanschaf, oftewel na 3 jaar nadat deze voor het eerst op de weg is toegelaten. Na de eerste APK moet de auto elk jaar gekeurd worden.

Zonder geldige APK naar de keuring

Rijden zonder geldige APK mag officieel niet en is strafbaar. Toch kunnen er redenen zijn waarom je een auto pas na de APK-vervaldatum kunt laten keuren. Het is dan handig om te weten dat het rijden zonder geldige APK is toegestaan onder bepaalde voorwaarden.

Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg dus dat je je auto tijdig laat keuren, maar ook weer niet te vroeg. Het is mogelijk om je auto vanaf 2 maanden voor de vervaldatum te laten keuren. Zes weken voordat de APK vervalt, stuurt de RDW altijd een brief om je aan de vervaldatum te herinneren.

Budgetservice

Is het tijd voor de APK van je auto? Bespaar jezelf dan de moeite van het vergelijken van de kwaliteit en prijzen van garages. Budgetservice.nl heeft namelijk een landelijk netwerk van merkdealers die voor een vaste lage prijs jouw auto kunnen keuren. Vul de kentekencheck in om direct een offerte op te vragen!

Offerte APK.

Wil je meer weten?

Deel dit bericht