Een merkbaar verschil.

Startproblemen met je auto? Dit kunnen de oorzaken zijn

Het overkomt bijna iedereen wel eens: wil je net wegrijden naar een belangrijke of leuke afspraak, start je auto niet. Een frustrerend probleem! Door te weten wat de oorzaken van startproblemen zijn, kun je het niet starten van je auto zoveel mogelijk voorkomen. In deze blog lees je daarom de belangrijkste oorzaken van startproblemen met je auto.

Lege of kapotte accu

Een lege accu is de meest voorkomende oorzaak van een niet-startende auto. Het kan zijn dat de accu is leeggelopen, omdat je per ongeluk vergeten bent de lampen uit te doen voordat je de auto verliet. In dat geval kun je de auto weer proberen te starten met startkabels. Het is ook mogelijk dat de accu door ouderdom of warmte en kou niet meer (goed) werkt. Een accu gaat bovendien minder lang mee als een auto alleen maar korte ritten maakt. De accu kan dan niet voldoende bijladen waardoor deze steeds meer kracht verliest. Zorg dus dat je regelmatig langere afstanden rijdt (meer dan 50 km). Daarnaast is het verstandig om eens per jaar de kracht van de accu te meten. Lees ook: Hoe weet je of de accu van je auto nog goed is?

Verouderde bougies of bougiekabels

Een andere veel voorkomende oorzaak van startproblemen zijn verouderde of slecht aangedraaide bougies. Bougies zorgen voor het ontsteken van het ontbrandingsproces in de motor. Als bougies verouderd of slecht aangedraaid zijn ontstaat er geen goede vonk. Als gevolg slaat de motor niet aan. Bougies dienen gemiddeld elke 15.000 – 30.000 kilometer vervangen te worden. Het probleem kan ook liggen bij de bougiekabels. Na verloop van tijd slijten de kabels en kunnen er scheurtjes ontstaan. Hierdoor verliest een bougiekabel zijn geleidende capaciteit.

Startmotor werkt niet

Startproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door een versleten startmotor. Bij nieuwe auto’s of auto’s van enkele jaren oud zal dit probleem niet snel voorkomen. De startmotor wordt aangedreven door de accu en zorgt ervoor dat de zuigerverbrandingsmotor genoeg snelheid krijgt om de motor te starten. De startmotor hoor je aanslaan als je de sleutel omdraait in het contactslot. De tandwielen van de startmotor draaien de motor aan. Als deze tandwielen versleten zijn kan de motor dus niet meer goed aangedraaid worden. Het kan ook zijn dat de startmotor zijn kracht is verloren door ouderdom en slijtage. Hoe dan ook, een kapotte startmotor zal vervangen moeten worden. De kosten hiervoor liggen gemiddeld rond de 300 euro.

Verstopt brandstoffilter

Als laatste kan een verstopt brandstoffilter de oorzaak zijn voor startproblemen met je auto. De brandstof uit de tank kan dan namelijk niet goed naar de motor worden gepompt. Dit probleem is vrij gemakkelijk te voorkomen door bij elke grote beurt een nieuwe brandstoffilter te plaatsen. Een verstopt brandstoffilter komt daarom maar weinig voor.

Onderhoudsinspectie nodig?

Voor alle problemen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Door regelmatig een onderhoudsinspectie te laten doen voorkom je vervelende problemen, zoals het niet starten van je auto. Je bent dan namelijk tijdig op de hoogte van welke onderdelen aan vervanging of reparatie toe zijn. Meer weten over onze onderhoudsinspecties? Neem contact op!

Offerte Accu vervangen.

Wil je meer weten?

Deel dit bericht