Een merkbaar verschil.

Radiateur: wat doet het en wanneer vervangen?

De radiateur is een belangrijk onderdeel van het koelsysteem van de motor. Het zorgt ervoor dat de koelvloeistof van een verbrandingsmotor gekoeld wordt, zodat de motor niet oververhit raakt.

Hoe werkt de radiateur?

De radiateur bestaat uit allerlei kleine koelpijpjes waar de koelvloeistof doorheen kan lopen. De waterpomp van de auto zorgt ervoor dat het koelvloeistof door de radiateur wordt gepompt. Om de vloeistof af te koelen, wordt gebruik gemaakt van de rijwind die erlangs waait. Nadat de rijwind de vloeistof heeft afgekoeld wordt de gekoelde vloeistof weer terug de motor in gepompt.

Aangezien voor het koelen van de vloeistof gebruikt wordt gemaakt van passerende wind, is de radiateur bij de meeste auto’s aan de voorkant gevestigd.

Beschadiging van de radiateur

Omdat de radiateur vaak aan de voorkant is gemonteerd, staat deze bloot aan allerlei weersomstandigheden, opvliegende steentjes en insecten. Hierdoor kan de radiateur slijten, verstopt raken of lek raken. Door opvliegende steentjes kunnen er zelfs gaatjes in een splinternieuwe radiateur ontstaan.

Lekkende radiateur vervangen

Door een lekkende radiateur kan de motor oververhit raken en vastlopen. Een lekkende radiateur dient dus zo snel mogelijk vervangen te worden.

Kleine lekjes kunnen eventueel eerst gedicht worden met een dichtingsmiddel. Dit is slechts een tijdelijke oplossing. Bovendien is er met dichtingsmiddel een kans op verstoppingen in het koelsysteem. Liever zo snel mogelijk vervangen dus.

Koelvloeistof checken en bijvullen

Controleer met regelmaat (het liefst elke maand) het niveau van de koelvloeistof. Het vloeistofpeil moet zich tussen een bepaald minimum en maximum bevinden, afhankelijk van het merk. Komt het peil onder het minimum, dan dient de koelvloeistof bijgevuld te worden. Het is wel belangrijk dat je bijvult met de juiste koelvloeistof. Raadpleeg hiervoor het instructieboekje van jouw auto.

Mocht tijdens het rijden het waarschuwingslampje van het koelsysteem gaan branden, dan dien je de auto zo snel mogelijk aan de kant te zetten. Nadat de motor is afgekoeld kun je voorzichtig de koelvloeistof controleren. Als er een lek is ontstaan, is dit te herkennen aan een plasje koelvloeistof onder de auto.

Radiateur schoonmaken

De radiateur kan door insecten en stof aan de buitenkant dicht komen te zitten. Hierdoor kan de passerende wind de vloeistof niet goed koelen. Het is daarom belangrijk om de radiateur nu en dan schoon te maken. Doe dit met een zachte borstel of doek en alleen als de radiateur goed is afgekoeld.

Auto onderhoud bij jou in de buurt

Is je radiateur toe aan vervanging? Of ben je op zoek naar een betrouwbare werkplaats voor andere werkzaamheden aan je auto? De dealers van Budgetservice.nl houden met goed onderhoud jouw auto in topconditie. Tegen een vaste verrassend scherpe prijs. Neem contact op of ontvang direct offertes van dealers bij jou in de buurt.

Offerte Grote onderhoudsinspectie.

Wil je meer weten?

Deel dit bericht