Een merkbaar verschil.

Dit gebeurt er als je de olie van je auto niet ververst

Menig autobezitter ziet na de APK kosten op de factuur staan voor het verversen van de motorolie, en velen denken dat ze onnodig op kosten worden gejaagd. Maar is dit wel zo? Hoe vaak moet motorolie daadwerkelijk ververst worden? En wat gebeurt er als je de olie van je auto te weinig of niet ververst?

Smeermiddel voor je motor

Om te kunnen begrijpen hoe vaak het nodig is en wat er gebeurt als je de olie niet ververst, is het belangrijk dat je weet waarvoor motorolie dient.

Motorolie is een vloeibaar smeermiddel dat bedoeld is om slijtage te voorkomen. Alle onderdelen van de motor die langs elkaar bewegen moeten gesmeerd worden. Het smeersysteem zorgt ervoor dat de olie door de hele motor wordt gepompt en gefilterd. 

Motorolie bestaat uit een of meerdere basisvloeistoffen, additieven en/of kleur- en geurstoffen. De olie kan verschillende eigenschappen hebben, het kan gaan om:

 • dierlijke olie
 • plantaardige olie
 • minerale olie
 • ‘compoundolie’ (een mix van de drie bovenstaande)
 • synthetische olie

Het belang van motorolie

Het is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van de olie hoe lang je motor mee gaat. Motorolie heeft namelijk meer functies dan alleen het smeren:

 1. Smering
 2. Koeling
 3. Afdichting
 4. Reiniging
 5. Isolatie
 6. Kracht overbrenging

Hoe vaak verversen

Hoeveel olie er in de motor zijn, wordt gemeten via het motoroliepeil. Het peil mag niet te hoog en niet te laag zijn en moet daarom regelmatig gecheckt worden. Met het oliepeil kun je in de gaten houden of er genoeg olie in de motor zit.

Eens in de zoveel tijd moet de olie helemaal ververst worden. Als stelregel wordt meestal een verversingsinterval van 30.000km of 2 jaar gehanteerd. De onderhoudsintervallen van jouw auto kun je vinden in het onderhoudsboekje.

Als je alleen maar korte ritten maakt, bijvoorbeeld binnen de bebouwde kom, dan is het beter om de olie wat vaker te laten verversen. Bij het opwarmen van een koude motor ontstaat namelijk condensvorming, die bij het doorrijden met een warme motor weer verdampt. Bij het ontbreken van lange ritten blijft deze condens in de olie achter waardoor de olie verzuurt.

‘Life time’ olie

Er bestaat zoiets als ‘life time’ olie, olie die zogenaamd niet ververst hoeft te worden. Maar ook deze olie verzuurt en vervuilt, net zoals elke andere olie, en moet daarom na verloop van tijd ververst worden.

Wat gebeurt er als je de olie te weinig of niet ververst?

Als de olie niet vaak genoeg of zelfs helemaal niet ververst wordt, zal de motor problemen vertonen of kapot gaan. Om maar een voorbeeld te noemen: de oliefilter raakt verstopt. Omdat de olie niet wordt gefilterd gaat de waterdamp in de carter condenseren waardoor uiteindelijk de olie gaat verzuren. Als dat gebeurt, verliest de olie haar smerende eigenschap.

Als motorolie niet op tijd ververst wordt kan dit allerlei gevolgen hebben voor de kwaliteit van de motor.

Sludge

Als er lang wordt doorgereden met verouderde olie vervuilt het smeersysteem en verandert de olie in een soort drab. Dit wordt sludge genoemd. Sludge kan verwijderd worden als de drab nog week is. Hoe makkelijk het verwijderd kan worden is afhankelijk van de dichtheid van sludge. Dit is herkenbaar aan hoe het eruit ziet:

 • Witte/grijze sludge - de olie wordt niet goed warm. Ons advies: een flink stuk gaan rijden zodat de olie verwarmt en de sludge verdwijnt. Daarna op kort termijn de olie verversen.
 • Zwarte sludge - de olie kan niet goed meer rondgepompt worden door verstoppingen. Ons advies: direct olie verversen en oliefilter vervangen. Als de sludge te hard is geworden kan het slimmer zijn om onderdelen in zijn geheel te vervangen.

Wil je er zeker van zijn dat je auto lang meegaat en betrouwbaar blijft? Bekijk welke vestiging van Budgetservice bij jou in de buurt is. De kwaliteit van een dealer voor een vaste lage prijs!

Offerte Olie check bij de dealer.

Wil je meer weten?

Deel dit bericht