Een merkbaar verschil.

Motorolie: hoe kies je de juiste soort?

Het gebruik van de juiste motorolie voor je auto is belangrijk om te voorkomen dat de motor beschadigt. Maar welke olie is dan de juiste? We leggen in deze blog uit waar je op moet letten bij het kiezen van motorolie.

Wat doet motorolie?

Motorolie levert een belangrijke bijdrage aan het onderhoud van een auto.

  • Motorolie voorziet de verschillende motoronderdelen van smering waardoor de motor wordt beschermd tegen slijtage.
  • Daarnaast levert motorolie een belangrijke bijdrage aan de koeling van de motor door warmte af te voeren.
  • Als laatste beschermt motorolie tegen corrosie en zorgt het ervoor dat de motor schoon blijft door vuildeeltjes af te voeren.

Voor een optimale bijdrage aan het onderhoud is het van belang dat de juiste hoeveelheid motorolie gebruikt wordt en dat deze regelmatig ververst wordt.

Verschillende soorten olie

Er zijn 3 soorten motorolie:

  1. minerale olie,
  2. synthetische olie
  3. en half-synthetische olie.

Synthetische olie is duurder dan minerale olie, maar heeft belangrijke voordelen. Zo verlaagt synthetische olie wrijving en zorgt daardoor voor minder slijtage en een verlaging in het benzineverbruik. Daarnaast is synthetische olie minder gevoelig voor temperatuurschommelingen wat gunstig is voor de werking op koude of warme dagen. Half-synthetische olie combineert de voordelen van synthetische olie met een aantrekkelijke prijs.

Classificaties motorolie

Motorolie kan verdeeld worden in verschillende kwaliteitsklassen. De kwaliteitswaardering wordt volgens de Amerikaanse standaard aangegeven in API (American Petroleum Institute). Hierbij worden benzinemotoren aangeduid met de letter S en dieselmotoren met de letter C. Achter de letter staat een tweede letter die de kwaliteit van de olie aangeeft. Hierbij geldt: hoe verder de tweede letter in het alfabet staat; hoe hoger de kwaliteit van de motorolie. Voor benzinemotoren loopt de kwaliteits-classificering van SA tot en met SH.

Daarnaast bestaat ook nog de Europese kwaliteitsnorm: ACEA. Volgens deze kwaliteitsnorm worden benzinemotoren aangeduid met de letter A, lichte dieselmotoren met de letter B, en zware dieselmotoren met de letter E. Achter de letter staat een cijfer waarmee het kwaliteitsniveau voor de desbetreffende motor wordt aangegeven. Over het algemeen geldt: hoe hoger, hoe beter de kwaliteit. Momenteel zijn A3, B4 en E4 de hoogste ACEA-kwaliteitswaarden.

Viscositeit motorolie

De viscositeit (stroperigheid) van de motorolie is een belangrijke eigenschap die de dikte van de olie aangeeft bij bepaalde temperaturen. De motorolie-viscositeit wordt aangegeven met een SAE-nummer. De viscositeit bij een lagere temperatuur wordt aangegeven met een getal met daarachter de letter W (wat staat voor winter). Hoe hoger het getal; hoe dikker de olie bij lagere temperaturen. Bij zogenaamde ‘multigrade’ oliën staat er nog een getal achter die de viscositeit bij hogere temperaturen aangeeft. Bijvoorbeeld: 5W-30, 10W-40 en 20W-50. Een multigrade olie is ideaal voor uiteenlopende buitentemperaturen en heeft daarom vaak de voorkeur boven een monograde olie.

Hoe kies ik mijn motorolie?

Motorolie levert een belangrijke bijdrage aan de levensduur van je motor. Het is daarom belangrijk hier aandacht aan te besteden. Dit doe je door regelmatig het oliepeil te checken en te zorgen voor de juiste olie. Kijk hiervoor in het instructieboekje van je auto of raadpleeg het internet voor een aanbevelingslijst.

Olie check Budgetservice.nl

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wil je een olie check laten uitvoeren? Bij de Budgetservice.nl dealer kan je een olie check laten uitvoeren voor een vooraf vastgestelde prijs. Neem contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Offerte Olie check bij de dealer.

Wil je meer weten?

Deel dit bericht