Een merkbaar verschil.

Koppeling vervangen

De koppeling is een belangrijk onderdeel van je auto. Als je problemen met de koppeling merkt, is het zaak deze zo snel mogelijk op te lossen. Het te lang doorrijden met een versleten koppeling kan leiden tot nog meer schade aan je auto. Het kan zelfs gebeuren dat je helemaal niet meer kan schakelen en je auto stilvalt.

Wat doet een koppeling?

De koppeling is de verbinding tussen de motor en versnellingsbak. De versnellingsbak zorgt ervoor dat het vermogen van de motor op de wielen overgebracht wordt. Een koppeling bestaat uit koppelingsplaten en een drukgroep. De drukgroep zorgt ervoor dat de koppelingsplaten tegen elkaar worden gedrukt en de koppelingsplaten niet gaan slippen.

Bij het vervangen van een koppeling wordt er te allen tijde aangeraden om de drukgroep ook te vervangen. Dit komt doordat de drukgroep samen met de koppelingsplaten slijt.

Herkennen van versleten koppeling

Het op tijd herkennen van een versleten koppeling is cruciaal om de schade tot je auto te beperken. Je koppeling kan slijten vanwege meerdere redenen. De koppeling kan bijvoorbeeld aan het einde van zijn levensduur zitten maar slijtage kan ook optreden door de rijstijl van de gebruiker.

Enkele vragen die je jezelf kan stellen om te herkennen of je koppeling is versleten:

  • Vind je dat de versnellingsbak slecht schakelt?
  • Gaat het koppelingspedaal steeds zwaarder met bedienen?
  • Of reageert het koppelingspedaal pas vlak voordat je jouw voet er afhaalt (komt de koppeling 'hoger te zitten')?

Is het antwoord op deze vragen ja, dan moet je zeker je koppeling laten controleren.

Vaste prijs voor het vervangen van je koppeling

Bij de Budgetservice.nl dealer laat je de koppeling vervangen voor een vaste, vooraf afgesproken prijs. Die prijs is voor het monteren van de complete koppelingsset (dit is inclusief koppelingsplaten en drukgroep).

Vaak moet ook de transmissieolie worden ververst. Of moeten nog meer onderdelen worden vervangen, zoals vliegwiel, druklagers of keerringen. Die aanvullende werkzaamheden worden pas uitgevoerd nadat de dealer jouw toestemming daarvoor heeft gevraagd. 

Via Budgetservice.nl kun je direct een offerte aanvragen bij dealers in jouw buurt. 

Veel gestelde vragen over Koppeling vervangen

Veel gestelde vragen over Koppeling vervangen

De koppeling hoeft niet altijd te worden vervangen. Vaak kan je na het opnieuw afstellen van de koppeling weer verder rijden. Maar een versleten koppeling moet wel zo snel mogelijk worden vervangen. Stug door blijven rijden verhoogt het risico op dure reparaties. Vaak zijn andere onderdelen dan al kapot. Niet elke koppeling gaat even lang mee. Ook hier geldt dat sneller rijden en vaker schakelen, sneller slijten betekent. Dus intensief gebruik van jouw auto, hoge snelheden, files en veel rijden in de stad zorgen ervoor dat de koppeling eerder moet worden vervangen.

Het niet tijdig vervangen van de koppeling verhoogt het risico op dure reparaties. Vaak zijn andere onderdelen dan al kapot.