Een merkbaar verschil.

Hoe weet je of de accu van je auto nog goed is?

Het overkomt iedereen wel eens: na een koude nacht start je auto slecht. Je hoort de startmotor wel draaien, maar de auto wil maar niet aanslaan. Of de auto functioneert nog goed, maar de verlichting wordt minder fel op het moment dat je de radio aanzet.

Soms gebeurt het zelfs dat het accu-lampje op je dashboard gaat branden zonder dat je nog iets hebt gemerkt van een slechte accu. Al deze verschijnselen kunnen wijzen op een lege of kapotte accu, of op een accu die langzaam zijn einde nadert. Hoe weet je of de accu nog goed is of dat er een nieuwe accu in je auto moet komen?

Lege of kapotte accu?

Als eerste een belangrijke opmerking: een lege accu wil nog niet direct zeggen dat de accu kapot is. Vooral bij winterse omstandigheden en bij veel korte ritjes kan het zijn dat de accu weinig stroom levert omdat hij niet goed wordt bijgeladen. Soms is het opladen van de accu voldoende om de accu weer tot leven te wekken.

Lege accu

Een lege accu kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn doordat je autoradio of je verlichting een tijdje aan heeft gestaan. Dit verbruikt stroom zonder dat de motor draait, waardoor de accu langzaam leegloopt. Een eenvoudige manier om snel te controleren of je te maken hebt met een lege accu, is het handmatig opladen van de accu. Als de accu vervolgens weer goed functioneert, kan je accu waarschijnlijk nog een tijdje mee.

Accu opladen

Je kunt de accu op twee manieren opladen:

  • Door een acculader te gebruiken en de accu een nachtje aan de lader te hangen.
  • Door de auto te starten (eventueel met startkabels) en vervolgens minimaal een half uur te rijden, waarbij je het toerental relatief hoog en constant houdt. Bijvoorbeeld door een half uur op de snelweg te rijden.

Start je auto vervolgens weer zoals het hoort? Dan had je slechts te maken met een lege accu en kun je weer een tijdje vooruit.

Let er wel op dat een lege accu een teken kan zijn van een accu die langzaam zijn einde nadert. Laat je accu daarom preventief controleren door middel van een accucheck bij een dealer in de buurt. Dit voorkomt dat je onverwacht door een lege accu niet van huis kan, bijvoorbeeld op die dag dat je net een belangrijke afspraak hebt. 

Start de auto alsnog niet?

Start je auto nog steeds niet nadat je de accu hebt bijgeladen of een half uur op de snelweg hebt gereden? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een kapotte accu.

Accu kapot

Een kapotte accu is de meestvoorkomende oorzaak van een auto die niet start. Als de motor eenmaal draait, kan de auto dankzij de stroom die de dynamo levert wel goed functioneren, maar door de kapotte accu wordt er geen stroom opgeslagen. Het is dan dus niet mogelijk om de auto opnieuw te starten.

Dynamo kapot

Een tweede reden van het niet starten van je auto na de snelwegrit kan de dynamo zijn. De dynamo is vergelijkbaar met een dynamo op een fiets – bij een draaiende motor zal de dynamo stroom opwekken waardoor de accu wordt bijgeladen. Een kapotte dynamo zal er dus voor zorgen dat je accu na verloop van tijd leeg is, ondanks dat de accu misschien nog in goede staat is.

Ben je niet bang om de motorkap open te maken en aan de slag te gaan met een multimeter? Dan kun je eenvoudig de werking van de dynamo controleren. Bij een draaiende motor moet je op de accu-polen een spanning meten van ongeveer 14 volt. Is de spanning lager dan 13,8 volt of hoger dan 14,4 volt, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand met de dynamo.

Voordat je zelfstandig je accu vervangt of alvast een nieuwe dynamo bestelt, is het slim om altijd een check te laten uitvoeren door een merkdealer. Een dealer kan met zekerheid vaststellen waar het probleem vandaan komt. Een niet goed werkende dynamo kan bijvoorbeeld ook wijzen op een slippende v-snaar waardoor de dynamo zijn werk minder goed doet. Dat wil zeggen dat de dynamo zelf nog goed is en dat je misschien voor niets kosten hebt gemaakt.

Accu controleren en vervangen

Kortom: gaat je auto steeds slechter starten of wordt de accu van je auto niet goed bijgeladen? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij een dealer. Elke merkdealer heeft apparatuur in huis waarmee eenvoudig en snel de staat van de accu kan worden doorgemeten.

Door een accucheck kom je er snel achter waarom de accu niet goed werkt en kan het probleem direct worden opgelost. Zo kun je daarna weer vol vertrouwen de weg op!

Offerte Accu check.

Wil je meer weten?

Deel dit bericht