Een merkbaar verschil.

De juiste bandenspanning bij je auto: hierom is het belangrijk

Veel mensen rijden een auto met een te lage bandenspanning. En dat terwijl een juiste bandenspanning belangrijk is voor je veiligheid, voor het verminderen van het brandstofverbruik en voor de levensduur van je banden. Daarom raden we aan om je bandenspanning maandelijks te controleren. In deze blog leggen we je meer uit over het belang van een juiste bandenspanning.

Bandenspanning en brandstofverbruik

Met de juiste bandenspanning rijd je zuiniger. Dit heeft te maken met een hogere rolweerstand bij zachte banden. Een verhoogde rolweerstand zorgt voor een hoger brandstofverbruik, omdat de motor harder moet werken. Volgens schattingen van de ANWB kunnen de kosten van het rijden met een te lage bandenspanning oplopen tot wel 5% van de totale hoeveelheid verbruikte brandstof per jaar. Zonde dus!

Bandenspanning en veiligheid

Met de juiste bandenspanning rijd je veiliger. Bij een te lage of te hoge bandenspanning wordt de remweg namelijk aanzienlijk langer. Bij noodremmen wordt de auto dus minder snel tot stilstand gebracht. Niet zo prettig voor je eigen veiligheid en die voor andere weggebruikers.

Bovendien zorgt een te lage bandenspanning voor minder grip op de weg waardoor er een verhoogde slipkans is. Vooral met regenachtig weer neemt deze kans flink toe. Daarnaast verhoogt een verkeerde bandenspanning de kans op klapbanden. Kortom, de juiste bandenspanning kan een hoop ellende voorkomen!

Bandenspanning en levensduur band

Bij een te lage bandenspanning worden de banden tijdens het rijden sneller warm, waardoor ze sneller slijten. Bij een te hoge bandenspanning is er een verminderd veercomfort wat ook een nadelig effect heeft op de levensduur van de banden. Met de juiste bandenspanning beperk je slijtage tot een minimum.

Hoe bepaal je de juiste bandenspanning?

De juiste bandenspanning is voor elke auto anders. De juiste bandenspanning kun je terugvinden in het instructieboekje van je auto. Soms staat het aangegeven bij de deur van de bestuurder of bij de tankdop. Je kunt het beste je banden controleren als deze nog koud zijn. Dit kan met behulp van een compressor die bij de meeste tankstations te vinden zijn. Deze service is meestal gratis.

De juiste bandenspanning staat nooit op de band zelf vermeld. Als op de band een bandenspanning te vinden is, dan gaat het om de minimale en/of maximale bandenspanning van de band, en niet om de geadviseerde bandenspanning.

Auto-onderhoud in Nederland

De dealers van Budgetservice.nl houden met goed geschoolde monteurs en eersteklas onderdelen jouw auto in goede conditie. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Of heb je een vraag en/of opmerking over deze blog? Aarzel niet en neem contact met ons op.

Offerte Kleine onderhoudsinspectie.

Wil je meer weten?

Deel dit bericht