Een merkbaar verschil.

Bandenlabel: wat betekent de informatie op het label?

Als je wel eens nieuwe autobanden hebt aangeschaft heb je er vast wel eens een gezien: het Bandenlabel. Sinds 1 november 2012 is het Bandenlabel vanuit de EU verplicht gesteld. Bandenlabels worden ook wel ecolabels genoemd aangezien de labels de nadruk leggen op milieuvriendelijke aspecten van een autoband.

Het bandenlabel uitgelegd

Het Bandenlabel ziet er ongeveer uit zoals een energielabel etiket dat je ook op nieuwe koelkasten en vriezers vindt. Het label geeft informatie over 3 eigenschappen van de autoband: het brandstofverbruik, de veiligheid en de geluidsproductie. Deze informatie helpt een consument een bewuste keuze te maken en verschillende merken te vergelijken. Handig dus!

Brandstofverbruik

Het eerste icoon dat je op het Bandenlabel vindt is die voor brandstofverbruik. Het brandstofverbruik wordt grotendeels beïnvloed door de rolweerstand van een autoband. Hierbij geldt hoe minder weerstand, hoe zuiniger en milieuvriendelijker. Een autoband kan voor deze eigenschap een score behalen van A tot en met G, waarbij score A het zuinigst is. Over het algemeen heeft een band met een hoge dichtheid silica in het rubber een lagere rolweerstand en verbruikt deze dus minder brandstof.

Veiligheid

Het tweede icoon dat je rechtsboven op het Bandenlabel vindt, gaat over de veiligheid van een autoband. De score die gegeven wordt voor veiligheid van een autoband is gebaseerd op de mate van grip op een nat wegdek. Ook voor deze eigenschap wordt een score van A tot en met G weergegeven. Bij een noodstop is de remweg van autobanden met score A tot wel 30% korter dan autobanden met score G.

Geluidsproductie

Het laatste icoon dat onderaan het Bandenlabel te vinden is, gaat over de geluidsproductie van een autoband. Het gaat hier om de geluidsproductie van de banden buiten de auto. Dit wordt ook wel rolgeluid genoemd en wordt op het label uitgedrukt in decibel en door middel van 3 geluidsgolven die achter het luidsprekersymbool zijn geplaatst. Het aantal ingekleurde golven geeft aan of het rolgeluid binnen de norm valt. Indien alle drie de golven zwart zijn ingekleurd ligt het geluidsniveau boven de wettelijke norm.  

Vragen over autobanden?

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over autobanden? Of wil je graag meer informatie over de diensten die Budgetservice aanbiedt? Neem dan contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

Offerte Grote onderhoudsinspectie.

Wil je meer weten?

Deel dit bericht