Een merkbaar verschil.

APK

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een verplichte keuring die bepaalt of jouw auto nog veilig aan het verkeer kan deelnemen. Jouw auto moet veilig zijn voor inzittenden, maar ook voor andere weggebruikers en het milieu. Als je niet op tijd bent met de APK, dan kan je een boete krijgen.

Bij een APK betaal je voor de keuring door de monteurs en om jouw auto bij de Rijksdienst voor het wegverkeer 'af te melden'. Zo weten zij dat jouw auto op tijd is goedgekeurd. Voor sommige auto's (met een dieselmotor of een gasinstallatie) is bij de APK ook een roetmeting of viergastest nodig. De extra kosten hiervoor vind je terug in de offertespecificatie van Budgetservice.nl. In de twee maanden vóór de APK goedkeuring verloopt, kan je jouw auto opnieuw laten keuren.

Auto's moeten voor het eerst APK-gekeurd worden als ze vier oud zijn. Daarna worden ze twee keer om de twee jaar gekeurd en dan doorlopend elk jaar weer. Een auto met dieselmotor moet al na drie jaar gekeurd worden en dan doorlopend elk jaar. Auto's ouder dan dertig jaar krijgen elke twee jaar een APK. Auto’s van voor 1960 hoeven niet meer APK gekeurd te worden.

Vul de kentekencheck in om direct een offerte op te vragen!

Veel gestelde vragen over APK

Jazeker. Als jouw auto wordt goedgekeurd, betekent dat hij nú veilig is. Het betekent niet dat jouw auto ook een jaar lang veilig blijft. Jouw auto heeft altijd regelmatige controle en onderhoud nodig.

De monteurs controleren bij een APK de veiligheid van jouw auto. Ze letten dan op de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en de carrosserie. Daarnaast worden ook de uitlaatgassen gemeten voor het milieu. Het kentekenbewijs, voertuigidentificatienummer en de brandstof worden gecontroleerd en men kijkt of de juiste kentekenplaten op de auto zitten. Die zijn soms gestolen of worden onderweg verloren. De dealer controleert of deze goed vastzitten.

Alleen garages en keuringsstations die in Nederland door het RDW zijn erkend mogen een APK uitvoeren. Je herkent ze aan een bord op de gevel met de tekst: RDW erkend keuringsstation.

Als jouw auto wordt afgekeurd bij de APK, dan zijn er reparaties nodig. Die moeten binnen twee maanden na de afkeuring worden uitgevoerd (maar moeten altijd klaar zijn vóór de vervaldatum van de APK-periode). Je mag na de afkeuring niet meer in de auto op de openbare weg rijden - behalve van het APK-station naar de reparerende garage. Daarom is het handig als je de APK bij de dealer laat uitvoeren. Als jouw auto is gerepareerd kan hij direct weer worden goedgekeurd.

Voor auto's van ná 1979 met een dieselmotor is een roetmeting bij de APK verplicht. Zo'n meting kost € 25,-. Voor auto's vanaf 2006 volstaat een EOBD-diagnose. Als die foutcodes oplevert is een roetmeting vaak alsnog verplicht.

Voor auto's van na 1992 met een benzine- of LPG-motor met geregelde katalysator is de viergasmeting verplicht. Die meting kost € 17,50. Voor auto's vanaf 2006 volstaat een EOBD-diagnose. Als die foutcodes oplevert is een viergasmeting vaak alsnog verplicht.

De APK is onlangs gemoderniseerd en de controle is voor een groot deel versoepeld. Maar de controle in hoeverre jouw auto het milieu of eigen veiligheid aantast is juist strenger geworden. Er wordt ook strenger gelet op de maat en spanning van banden en op het aantal cilinders dat staat vermeld op het kentekenbewijs. Daarnaast kijkt men of de wielbasis op het kentekenbewijs wel klopt met die van jouw auto.

Als je vindt dat de APK-uitlsag niet juist is, kan je bij de RDW een herkeuring aanvragen. Die herkeuring moet je dan wel zelf betalen. Maar dat bedrag van de RDW-herkeuring wordt door de dealer, die de eerste keuring heeft gedaan, terugbetaald als blijkt dat jouw auto niet juist is gekeurd. Als jouw auto wordt afgekeurd en je een herkeuring wilt aanvragen, moet je direct na de APK in beroep gaan bij het regiokantoor van de RDW. Laat de auto in dat geval bij de dealer staan, totdat de herkeuring is uitgevoerd mag je de auto niet verplaatsen, geen reparaties uitvoeren en onderdelen vervangen.

Je kan bij de RDW een kopie van jouw keuringsrapport krijgen. Je moet daar wel voor betalen.