Een merkbaar verschil.

5 tips om je auto voordelig te onderhouden

Een auto kan voor een huishouden een flinke kostenpost zijn. Behalve de vaste maandlasten van verzekeringen en wegenbelasting heb je ook te maken met periodieke onderhoudskosten.

Gelukkig is het mogelijk om die onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden. Hiermee bedoelen we niet dat je een onderhoudsbeurt moet overslaan. Dit is namelijk nooit een goed idee!

Er zijn echter andere manieren om je auto goed te onderhouden en toch voordelig uit te zijn. Hiermee kun je behoorlijk wat kosten tijdens een onderhoudsbeurt besparen.

Tips voor onderhoud

In deze blog geven we je tips om je auto zo voordelig mogelijk te onderhouden.

1. Bescherm je auto met een hoes

Als je geen garage of overdekte parkeerplaats in de buurt van je huis hebt, dan is je auto onderhevig aan allerlei invloeden van buitenaf. Denk hierbij niet alleen aan regen en hagel, maar ook aan bijvoorbeeld boomhars, insecten en vogelpoep. Als je dit niet snel verwijdert, dan kan dit de lak aantasten waardoor roest ontstaat. Door deze beschadigingen aan je auto nemen onderhoudskosten toe.

Je kunt hier heel simpel op besparen door de auto af te dekken met een goede beschermhoes als je de auto een tijdje niet gebruikt. Deze hoezen zijn verkrijgbaar in allerlei maten, dus ook voor jouw auto.

2. Controleer regelmatig je motorolie

Motorolie is een vloeibaar smeermiddel dat bedoeld is om slijtage te voorkomen. Alle onderdelen van de motor die langs elkaar bewegen moeten gesmeerd worden. Het smeersysteem zorgt ervoor dat de olie door de hele motor wordt gepompt en gefilterd.

Als het oliepeil te ver daalt of als de olie niet vaak genoeg ververst wordt, dan zal de motor problemen vertonen of zelfs kapot gaan. Het is belangrijk om de olie regelmatig te controleren en te verversen, zeker als je alleen maar korte ritten maakt. In het onderhoudsboekje van je auto staat aangegeven na welke kilometerstanden en/of tijdsperioden de olie ververst moet worden.

Lees ook: Dit gebeurt er als je de olie van je auto niet ververst.

3. Rijd zuinig en parkeer met de handrem

Door zuinig te rijden en veel te anticiperen gaat je auto langer mee en kun je kosten besparen. Door hard op te trekken en veel te remmen slijten auto-onderdelen immers sneller. Probeer daarom altijd het volgende rijgedrag aan te houden:  

  • Voorkom hoge toerentallen bij een koude motor.
  • Houd voldoende afstand en laat tijdig het gas los als er bijvoorbeeld een kruispunt nadert.
  • Schakel tijdig door naar de volgende versnelling.
  • Parkeer altijd met de handrem, zelfs als je op een vlakke ondergrond staat geparkeerd.

4. Zorg voor de juiste bandenspanning

Met de juiste bandenspanning rijd je niet alleen zuiniger en veiliger, maar verleng je ook de levensduur van je banden. Rijden met de juiste bandenspanning bespaart dus kosten! Controleer daarom het liefste elke maand de bandenspanning van je auto. Dit kan met behulp van een compressor die bij de meeste tankstations te vinden zijn, of met een kleine bandenspanningsmeter. De juiste bandenspanning verschilt per auto en kun je terugvinden in het instructieboekje van je auto.

Lees ook: De juiste bandenspanning bij je auto: hierom is het belangrijk

5. Vergelijk offertes

We benoemde het al eerder in deze blog; een onderhoudsbeurt overslaan is geen goed idee. Vaak ben je dan uiteindelijk juist duurder uit. Wel kun je kosten voor je onderhoudsbeurt besparen door te kiezen voor een garage met de beste prijs. Vraag daarom altijd eerst offertes aan bij verschillende garages bij jou in de buurt. Zo kun je bekijken waar je het goedkoopst uit bent voor bepaald onderhoud aan je auto.

Onderhoud via Budgetservice.nl

Budgetservice.nl is een vereniging van dealers. In hun eigen werkplaats voeren zij onderhoud uit aan jouw auto tegen een vaste, scherpe prijs, maar wél met de service en kwaliteit die je gewend bent van een dealer.

Op onze website vraag je offertes aan voor reparatie of onderhoud aan jouw auto. Dat werkt heel simpel. Je vult het kenteken van jouw auto in, je kiest een plaats en je geeft aan welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Je ziet vervolgens een lijst met dealers in de buurt. Bij elke dealer staat duidelijk de prijs van de werkzaamheden vermeld. Jij kiest vervolgens naar welke dealer jij jouw auto wilt brengen. Handig en voordelig dus!

Offerte Kleine onderhoudsinspectie.

Wil je meer weten?

Deel dit bericht